Title. Double click me.
התנ"ך הינו אחד הספרים המוכרים והחשובים ביותר בעולם ובעל משמעות רבה לדתות רבות. דניאל השקיע את מרבית שנותיו בציורים העוסקים בתנ"ך.
דניאל עסק בציור התנ"ך במשך 7 שנים, פיתח טכניקה מיוחדת המאפשרת
לצייר את סיפורי האירועים הכלולים בו,
למרות האיסור - לא תעשה לך פסל וכל תמונה.
דניאל רואה בציורי התנ"ך חלק מן העברת הסיפור התנ"כי לדורות הבאים
אשר יחפצו בלימודי התנ"ך.
יצירותיו העוסקות בציורי התנ"ך הוצגו בתערוכות רבות בארץ ובעולם
כיוון שהם מהווים מקור להשראה ומסר חינוכי שאנו מנסים להעביר מדור לדור.
דניאל רואה זאת כנושא חשוב ובעל ערך משמעותי לעם היהודי.
מדוע החלטתי לצייר את התנ"ך ?
בשנת 1982 כאשר עבדתי בתפקיד של מנהל ההוצאה לאור של "האוניברסיטה הפתוחה", בניהולו של פרופ' אברהם גינזבורג, אושר לי להציג תערוכה גדולה של ציורי ארץ ישראל במסגרת "האוניברסיטה הפתוחה", בחסות שר החינוך דאז מר זבולון המר (ז"ל). במסגרת האירוע החליטה גב' ברכה פלאי (ז"ל), מייסדת הוצאת "מסדה" להפיק על חשבונם אלבום ממבחר ציוריי על ארץ ישראל. גב' פלאי באה ונשאה דברים בפתיחת התערוכה למרות גילה המופלג. את התערוכה פתח מנכ"ל משרד החינוך מר אליעזר שמואלי בסקירה על הציורים שהוצגו.
גב' רבקה כצנלסון (ז"ל) מבקרת אמנות סיפרה על התרשמותה המקצועית מעשרות הציורים שהוצגו בתערוכה. גב' כצנלסון המליצה לי לנסות ולצייר את התנ"ך, מאחר ואמנים יהודים נמנעו מלצייר את התנ"ך, בגלל האיסור "לא תעשה לך פסל וכל תמונה". קיבלתי את המלצת גב' כצנלסון להתמודד עם ציור התנ"ך.
ההתמודדות עם ציור התנ"ך
כדי לצייר את התנ"ך היה עליי לפתור מספר בעיות. ראשית מה לצייר מתוך התנ"ך?, האם לצייר רק דמויות כמו שעשו זאת האמנים הנוצרים?. החלטתי לצייר את כל ספרי התנ"ך כולל תורה, נביאים, כתובים. לא רק דמויות, אלא גם אירועים וגם דברי הנביאים. כדבר הזה לא נעשה אף פעם.
הבעיה השנייה שעמדה לפניי הייתה באיזו קונספציה לצייר את התנ"ך?. הפיתרון שמצאתי, לצייר את הציורים ולא לפגוע באיסור של ציור דמויות ולכן ניתן לראות את הנושא בציור בלי הדמות.
הבעיה השלישית שעמדה בפניי, באיזו טכניקה לצייר את התנ"ך ?. כאן פיתחתי טכניקה של שימוש בצבעי זכוכית כדי לתת אפשרות של תלת ממדיות לציורים.
במשך שבע שנים עבדתי על ציורי התנ"ך מספר "בראשית" ועד ספר "דברי הימים". לאחר שסיימתי את מלאכת הציור, ערכתי דגם של האלבום על כל ציוריו וכן הוספתי את הפסוקים מהתנ"ך, המתאימים לציורים בעברית ובאנגלית.
החלטתי להראות את הדגם לגב' כצנלסון ששכנה בבית אבות בתל-אביב. קבעתי איתה פגישה בחדרה. כאשר היא ראתה את דגם האלבום דמעות זלגו מעיניה. היא אמרה "דניאל עשית זאת, לזה ציפיתי - יישר כוח".
התחנה הבאה הייתה להראות את האלבום למר מנחם בגין (ז"ל), שהיה ספון בביתו לאחר שהתפטר מראשות הממשלה. פניתי למר יחיאל קדישאי (ז"ל) וביקשתי את עזרתו להראות את דגם האלבום למר מנחם בגין. יחיאל לקח את דגם האלבום והראה אותו למנחם בגין וחזר אליי. סיפר לי בהתרגשות של בגין מהאלבום והיפנה אותי לפרופ' חיים גבריהו (ז"ל) שהיה יו"ר החברה לחקר המקרא בישראל והחברה היהודית העולמית לתנ"ך. נפגשתי איתו במשרדו בירושלים. לאחר שראה את דגם האלבום אמר לי "דניאל יצרת שפה חדשה לתנ"ך". בעקבות זאת כתב הקדמה "פנים חדשות לתנ"ך".
בשנת 1995 יצא לאור האלבום "פנים חדשות לתנ"ך" בפורמט מהודר, בברכת לשכת נשיא המדינה מר עזר ויצמן (ז"ל). לצערי פרופ' חיים גבריהו וגב' רבקה כצנלסון לא זכו לראות את האלבום המודפס כפי שחזו אותו.
לקריאה נוספת על ציוריו המופלאים של דניאל אופיר בנושא התנך:
הקדמה פרופ' חיים גבריהו- לחץ כאן
בריאת העולם- לחץ כאן
תקופת האבות- לחץ כאן
יציאת מצרים- לחץ כאן
הנביאים- לחץ כאן
כתובים- לחץ כאן
הגדה של פסח- לחץ כאן
בית כנסת- לחץ כאן